MENÜ

Fésülés

A havanese, mint minden hosszúszőrű fajta, rendszeres szőrzetápolást igényel. Az, hogy egy kutya mennyire utálja a fésülést, nagyban függ attól, hogy kölyök korában mennyire szoktattuk hozzá, illetve mennyire vagyunk vele türelmesek ápolás közben. Kezdetben mindenképpen érdemes néhány alkalommal kutyakozmetikushoz is elvinni kutyánkat, egyrészt azért, hogy lássuk, "mit lehet kihozni" belőle, vagyis egy szakszerű ápolás után hogy néz ki a kutya, másrészt van néhány olyan tennivaló, amit jobb, ha szakemberre bízunk, amíg nem rendelkezünk megfelelő gyakorlattal.
A legfontosabb, hogy minél korábban megismertessük kutyánkat a fésűvel és a kefével, ugyanis amíg még rövid a szőre, ez nem jelent neki különösebb megrázkódtatást, viszont hozzászokik, hogy a megfelelő testhelyzetben maradva, nyugodtan viselje el ezt a procedúrát. Lehetőleg minden nap szakítsunk időt a fésülésre, de legalább heti három alkalommal. A napi fésülés mellett leginkább az szól, hogy ilyen gyakoriság mellett kevésbé tud összecsomósodni a szőrzet, tehát gyorsabban, és kevesebb szőrveszteséggel végezhetjük ezt a műveletet, továbbá kutyánk is jobban hozzászokik az ápoláshoz, ha az mindennapi életének részévé válik. Használjunk filcesedés gátló sprayt, így kevésbé csomósodik kutyusunk szőre.  Szükségünk lesz egy erős fémfésűre, amely két oldalán különböző sűrűségű fogakkal van ellátva, egy közepes méretű, rugalmas gumipárnába ágyazott tüskékkel ellátott kefére. A szőrt a tövénél fogjuk, hogy a lehető legkevesebb fájdalmat okozzuk a kutyának, és a fésű sűrűbben fogazott felével lassú, egyenletes mozdulatokkal fésüljük a szőrt a tövétől a végéig. Amennyiben csomót találunk, azt először ujjainkkal, majd ha már meglazult, a fésű ritkábban fogazott felével próbáljuk finoman szétbontani, ilyenkor mindig a szőr végétől haladjunk a töve felé. Nagyon fontos, hogy fésülés közben időről-időre megsimogassuk, megvakargassuk kutyánk fületövét, állát, mellkasát, és becézgessük, a fésülés végén pedig alaposan dícsérjük meg, és adjunk neki kedvenc jutalomfalatjából, hogy a fésülés pozitív élményként rögződjön benne!

Ajánlott kefe: Lawrence Soft Slicker kefe ,,M", és  IV. San Bernard Pin kefe

www.zanni.hu

Fürdetés
A fürdetés általában havi 1 maximum 2 alkalommal ajánlott, de ez kutyánk bőrének érzékenységétől függően változhat. A fürdetés mindig a kutya fésülésével kezdődjön, ellenkező esetben a szőrben lévő csomók a fürdetés hatására kifésülhetetlenül össze fognak állni! A kutya fülébe tegyünk egy-egy vattagolyót, mert a hallójáratba kerülő víz kellemetlen gyulladást tud okozni! A sampont tilos töményen használni, tehát egy kis tálban, vagy flakonban vízzel hígítsuk fel, majd alaposan mossuk meg vele a kutya teljes testét - ne dörzsölgessük a szőrt össze-vissza, mert be fog csomósodni. A fejet hagyjuk utoljára, itt legyünk óvatosak, lehetőleg ne kerüljön a szembe a sampon! Langyos vízzel alaposan öblítsük ki a sampont a szőrből, majd ismételjük meg ugyanezt a kondicionálóval (ezt szintén fel kell hígítani). Miután ezt is leöblítettük, kivehetjük a kutyát a kádból, és hozzáláthatunk bőrig ázott kedvencünk megtörölgetéséhez. Ehhez használjunk minél több, jó nedvszívóképességű törölközőt. Ne dörzsölgessük a szőrt a törölközővel, mert ez is csomósodást okoz, inkább csak nyomkodjuk ki a szőrből a vizet. Áttörlés után ne felejtsük el kivenni a vattagolyókat a fülből!

Ajánlott Sampon és Balzsam: IV.San Bernard Talco (kölyök) termékcalád, illetve a 1 All Systems termékcsalád. Ahol beszerezhetjük: Budapest, VII kerület Hársfa utca 23. Zanni kisállatbolt

www.zanni.hu

Szárítás
Ha hajszárítót használunk, mindig langyos /nem forró/  hőmérsékleten szárítsuk vele a kutyát! A szárításnál a fésülésnél már megismert, rétegről rétegre haladó módszert használjuk, a pofaszőrt a végére hagyjuk, és a hajszárítót a legalacsonyabb fokozatra állítva szárítjuk.

Az ápolás további teendői közé tartozik a szőrszálak kitépése a hallójáratból, a szőr kinyírása a talppárnák közül, a mancs szőrzetének fazonra igazítása,a körömvágás, valamint higiéniai okokból a végbélnyílás, és a nemi szervek körüli szőr rövidre nyírása. Ezeket a feladatokat kezdetben mindenképpen bízzuk kozmetikusra, és ha idővel elég bátorságot érzünk magunkban ahhoz, hogy saját kezűleg végezzük el ezeket a teendőket, akkor is kérjünk meg valakit előtte, hogy mutassa meg, hogyan kell csinálni!

Táplálás
Ajánlott tápok: Eukanuba Puppy Small Breed, Royal Canin Junior Mini

A kölyök egészséges fejlődése szempontjából különösen fontos, hogy mennyiségileg és minőségileg helyesen és szakszerűen tápláljuk, hiszen ezzel egész életére megalapozhatjuk fizikai tulajdonságait, tovább fejleszthetjük testi adottságait. A kölyköket kizárólag nekik készített eledellel kell etetni, a felnőtt kutyák tápláléka számukra nem megfelelő. Az eltérő kor és méret, eltérő táplálékigényt jelent. 4 hónapos korig kölyköt naponta háromszor etessük,száraz táppal. Az adagokat fokozatosan növeljük az etetési útmutató szerint! Gondoljunk arra, hogy ez idő tájt a kölyök viharos gyorsasággal fejlődik; táplálékszükséglete - testtömegéhez viszonyítva - körülbelül kétszer annyi, mint egy felnőtt ebé! A kölykök táplálékfelvételi viselkedése rendkívül változó. Némelyikük egy-két perc alatt mindent felhabzsol, amit csak kínálunk neki, mások viszont jó ideig elpiszmognak az étellel. A helyesen táplált kölyök nyugodt, sokat alszik, de sokat játszik is, és testtömege szemlátomást állandóan gyarapodik. Az apróságok étvágya és táplálékszükséglete - akár a felnőtt állatoké - igen különböző. Vannak kiskutyák, amelyek viszonylag kevés mennyiségű táplálékkal is beérik és jól fejlődnek, viszont vannak olyanok is, amelyek mindent felfalnak, és csak így gyarapodnak. Tejet, kenőmájast TILOS adni a kiskutyának, mert hasmenést okozhat!! Ezenkívül fűszeres, zsíros, nyers húst és csokoládét is Tilos adni. Kisebb csontokat (pl. darabolt csontot, csirke vagy egyéb szárnyas csontját, amely könnyen szilánkokra hasad) sohasem adjunk sem a kiskutyának, sem pedig a felnőtt ebnek. Ezeket a csontokat az állat egy darabban lenyelheti, megakadhatnak a nyelőcsövében, illetve kilyukaszthatják a beleit. Lakásban tartott kutyákat 3 havonta kötelező féregteleníteni!!!! ( Drontal tablettával)
4 hónapos kortól kölyköt naponta 2 alkalommal tápláljuk.
A  kis termetű ebek 10-12 hónapos korban közelednek a teljes testi kifejlődéshez így táplálékszükségletük csökkenhet.

Hogyan tápláljuk a felnőtt kutyát?

Amint a kölykökkutyák elérik a felnőttkort, megváltoznak táplálkozási igényeik. Fontos, hogy a felnőtt kutyát olyan táppal etessük, amelyik kielégíti a kutya táplálkozási igényeit és tápanyagszükségletét. A kutya eleségének megváltoztatásakor ügyeljünk arra, hogy az új tápot naponta egyre nagyobb mennyiségben adjuk hozzá a régi táp fokozatos csökkentett mennyiségéhez. Így a 7. napon a kutya már 100%-ban az új tápot kapja. E módszer segít elkerülni az emésztőszervek megterhelését és a hasmenés kialakulását. ( 1-2 nap 75% megszokott táp + 25% új táp, 3-4 nap 50% megszokott táp + 50% új táp, 5-6 nap 25% megszokott táp + 75% új táp, 7. nap és később 100% új táp.)Szobatisztaság
Mindenekelőtt azt jó tudni, hogy  minden kutya előbb vagy utóbb, de szobatiszta lesz. Ez azért is van, mert a kutya eredendően tiszta állat, vigyáz arra, hogy a környezet, ahol él, ahol alszik, tiszta legyen, szándékosan nem piszkít oda egyikük sem. Ebben viszont segítened kell. A gazdi még a kezdetekkor eldöntheti, hol akarja, hogy ez a hely legyen. A lakásban egy kijelölt részen, vagy pedig lent az udvaron.  Eleinte persze elkerülhetetlen, hogy a lakásban legyen egy ilyen hely, bár a pici kutya még nem fogja mindig ezt a helyet használni. Azt mindenképpen tudni kell, hogy egy kiskutyának leggyakrabban evés, ivás, alvás vagy játék után el kell végeznie a dolgát. A fiatal kutyusoknak két-három óránként van erre szükségük.
Ha  a kiskutyának ki kell mennie, annak vannak konkrét jelei, melyeket, ha már ismerünk, könnyebb a dolgunk. Lehet, hogy csak szaglással jelez, de lehet, hogy fel alá szaladgál, keresve a megfelelő helyet. Ilyenkor nincs sok időnk, csupán néhány másodperc, hogy felkapjuk és gyorsan a megfelelő helyre vigyük őt. Gyorsan tegyük rá a pelusra a kis manót, még mielőtt  baj lenne.  Szobatisztaságra nevelő cseppeket is használhatunk. Ha végzett, dicsérjük meg, jutalmazzuk, de ha mégsem sikerült a peluson befejezni a feladatát, ne szidjuk le semmiképpen, s főleg ne nyomjuk bele az orrát, ahogy azt sokan hatásos módszernek vélik. Ezzel csak azt érjük el, hogy a kiskutyánk félni fog tőlünk, ennek pedig semmi értelme.

Amikor már idősebb lesz a kölyök, megkapta az oltásait, tudatosítsuk benne, hogy kinn a szabadban végezze el a dolgát. Próbáljuk meg gyakran levinni, főleg etetés, játék és alvás után. Ilyenkor is dicsérjük meg jutalmazzul, és idővel meg fogja szokni, hogy csak a szabadban pisiljen vagy kakiljon.
Nevelés
A kutya nevelését már kölyökkorban el kell kezdenünk, ha azt szeretnénk, hogy szófogadó, fegyelmezett kutyusunk legyen. Ez nem könnyű feladat, persze kutyusonként változik, hogy a sikerhez vezető út mennyire hosszú!

Amint a kiskutya végrehajt egy cselekvést, például leül, azonnal mondjuk az "Ül!" parancsszót, így idővel társítani fogja a szót és a cselekvést, s később tudni fogja az adott parancsszó hallatán, hogy mit is kell tennie. Természetesen egy felejthetetlen alapszabály: a DICSÉRET sose maradjon el! Így a kiskutya érezni fogja, hogy örömet szerzett nekünk.
Természetesen egy helytelen dolog miatt, amit nem lenne szabad a kutyának megtennie, az ellenkezőjét kell éreztetnünk vele, a "Nem! vagy Nem szabad!" Parancsszó ismétlésével, érezhetően erélyesebb hangszínen.
A kutya ültetése - a kölykök esetében ezt a parancsot etetés előtt tanítgathatjuk. Amikor a tál  a kezünkben van, tartsuk a feje felett, így jobb esetben le fog ülni, mert könnyebben látja a tálat. Ekkor mondjuk az "Ül!" parancsszót, és jutalomként adjuk oda neki az ételt. Néhány kutya eszeveszetten elkezd majd ugrálni! Mondjuk neki a tiltó parancsszót, majd ültessük le, de egy biztos, a türelmünket ne veszítsük el. Ha engedelmeskedik, nagyon dicsérjük meg!
A kutya fektetése - amikor a kutyát lefektetjük, még inkább érezni fogja a mi felsőbbrendűségünket, persze nem ezen van a hangsúly, ezzel sosem szabad visszaélnünk, de jó, ha tudja, hogy mi a helyes rangsor. Először ültessük le, majd mondjuk az új parancsot: "Fekszik!". Ösztönözhetjük őt azzal is, hogy ütögetjük az orra előtt a földet. Ha ez nem segít, segítsünk neki, és óvatosan nyomjuk le a földre, a mellső lábait előre húzva! Ne felejtsük el a dicséretet, amikor teljesíti a kérésünket!

A behívás - az egyik legfontosabb parancs ez, hiszen sok esetben akár a kutya életét menthetjük meg vele, illetve elkerülhetjük azt, hogy elszökjön tőlünk kedvencünk! Tegyük rá a kutyára a pórázt, így könnyebb az irányítás! Maradjunk állva előtte, várjuk meg, míg szembe fordul velünk, és ránk figyel. Lassan hátráljunk, és közben hívjuk a "Gyere ide!" parancsszóval. Ha nem tudja, mit akarunk, óvatosan húzzuk a pórázt magunk felé, közben pedig továbbra is hátráljunk folyamatosan és ismételgessük a parancsot! Előbb-utóbb tudatosulni fog benne, mi is a lényeg.
A felsorolt feladatokat minden nap, sokat gyakoroljuk, hogy alaposan bevésődhessen a kutya emlékezetébe. Ha látjuk, hogy fáradt, hagyjuk pihenni, játszani és később térjünk vissza a tanuláshoz.
Egy dolgot viszont te ne felejts el! SOHA NE VERÉSSEL próbáld orvosolni kedvenced tudatlanságát. Minden gyakorlatot kövessen dicséret, simogatás, esetleg jutalomfalat. Meglátod, így is meglesz a várt eredmény!

Sétáltatás

Mielőtt sétálni vinnénk kutyusunkat, mindenképp gondoskodjunk a bolha és kullancs elleni védelemről. Használhatunk Foresto nyakörvet ( 8 hónapig véd) vagy Advantix spot on-t ( 1 hónapos védettséget ad).
Amint az oltásokat megkapta, vigyük gyakran sétálni, ha a nevét megtanulta, idegen környezetbe, idegen emberek, kutyák közé. A séta mindig pórázon történjen. Séta közben megtanulja, mire szolgál a póráz, hogyan kell pórázon viselkedni.

Ha húz, kis rántásokkal próbáljuk erről leszoktatni, ha lemaradozik, főleg ha leül és nem akar egy tapodtat sem tovább menni, ne húzgáljuk, inkább menjünk vissza hozzá, sok biztatással, simogatással próbáljuk meg rávenni a továbbhaladásra. Határozott, de kedves viselkedésünkkel a kiskutyát hamar meg lehet tanítani a rendes viselkedésre pórázon, ekkor a kiskutyának még nem kell szabályosan láb mellett haladnia, ez sokkal későbbi „tananyag”. Ilyen kis korban a kölyök még nagyon figyel ránk, alig megy el a lábunk mellől, próbáljuk meg ezt a figyelmet fenntartani úgy, hogy gyakran váltunk irányt séta közben anélkül, hogy szólnánk neki (de azért ne tűnjünk el a szeme elől).Érjük el, hogy a kutya figyeljen ránk, és ne nekünk kelljen rá figyelni, szólongatni, csalogatni, ha másfelé szeretnénk menni.
Kifejező testmozdulatokból a kölyök hamar megtanulja, hogy merre szándékozunk tovább haladni, és ha mindig kiszámíthatatlanok maradunk, figyelni fog, nehogy szem elől veszítsen minket. Ezt a figyelemfenntartó folyamatot el kell kezdenünk lehetőleg már akkor, amikor a kölyök hozzánk kerül, mert később már sokkal bátrabban eltávolodik tőlünk, nehezebb lesz kialakítani a "gazdára figyelést". Szoktassuk hozzá mielőbb az autózáshoz is.

Állatorvosi vizsgálatok
A kölyökkutya alapimmunitásának létrehozásához 6-8 hetes kortól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kell kapnia. Hiszen az anyától a tejjel felvett ellenanyagok szintje egyre csökken. Ezek a védőoltások a kölyköknél csak akkor hatékonyak, ha megismétlésre kerülnek, hogy a szervezet memória-sejtjei jól rögzítsék azt. Állatorvosa tájékoztatja Önt a kutyus számára szükséges valamennyi oltásról és arról, hogy meddig nem érintkezhet más kutyákkal, azaz nem mehet ki az utcára. Az állatorvos a védőoltásokat oltási könyvbe írja be, hogy nyomon lehessen követni, milyen fertőző betegségek ellen védett az állat. Ez nagyon fontos dokumentum, a kötelező veszettségoltásokat is tartalmazza és utazások esetén az állat egészségi állapotának igazolására szolgál.
Ha kiskutyánkban még nincs mikrochip kérjük haladéktalanul állatorvosunktól!!

 

 

Asztali nézet